T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / ŞEFAATLİ - Atatürk İlkokulu

Duyurular

Ağu

Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar:   

 

Yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar,

 

Dört yaşından küçük çocuklar,

 

Bakıma ihtiyacı olanlar,

 

Hamileler,

 

Açık alanda çalışanlar,

 

Aşırı kilolular,

 

Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar

 

Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler,

 

Sokak çocukları ve evsizlerdir.

 

Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

Genel Korunma 

Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.

 

Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.• Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

 

Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.

 

Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.

 

Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.

 

Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.

 

Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.

 

Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.

 

Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

 

Beslenme ve Sıvı Alımı

Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir.

 

Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

 

Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

 

Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.

 

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır.

 

Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir.

 

Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

 

Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.

 

Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

Ağu

Eğitim Kurumlarına Ilk Defa Yönetici Görevlendirme süreci, Millî Egitim Bakanlığına Bağlı Egitim Kurumlarına Yönetici Seçme Ve Görevlendirme Yönetmeligi. (05/02/2021 tarihli ve 31386 sayılı Resmi Gazete) hükümlerince Bakanlıgımız Personel Genel Müdürlügünün ilgi (b) yazısı ile ilan edilen takvim doğrultusunda baslamıstır.

Yeniden Yönetici Görevlendirme kapsamında 4 ve 8 yıllık görev süresi dolan yöneticilerden boşalan ve ihtiyacı karşılanmayan egitim kurumları ile yöneticilik normu münhal bulunan

eğitim kurumları Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz web sitesinden ilan edilmistir. (Özel Program ve Proje uygulayan, dönüsen ve kapanan okullar hariç)

 

Buna göre;

1- Yönetmelikte öngörülen genel ve özel şartları tasımaları kaydıyla müdür, müdür basyardımcılığı veya müdür yardımcılığına ilk defa görevlendirilecekler ile daha önce yöneticilik görevinde bulunup hâlen ögretmen olarak görev yapanlar ve son üç yıl içerisinde Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Yazılı Sınavında 60 puan ve üzeri alarak basarılı olan ve puanını kullanmayanlar ilk defa görevlendirme kapsamında başvuruda bulunabilecek olup,

Yöneticiliğe ilk defa görevlendirme yazılı sınav (%50),

Ek-1’de yer alan Degerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme (%30) ve

Ek-3’te yer alan Sözlü Sınav Formu (%20)

üzerinden yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre yapılacaktır.

2- Müdür, müdür basyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirileceklere iliskin başvurular 4-8 Ağustos tarihlerinde EK-1 degerlendirme formu üzerinden basvuru yapılacak yönetim kademesi de seçilerek elektronik ortamda alınacaktır.

Belirtilen tarihlerde başvuru yapacak yöneticilerin bilgilerinin doğruluğu okul/kurum ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince kontrol edilerek onaylanacaktır.

3- Ek-1 yönetici değerlendirme formunun D, E, F, G ve H bölümlerinde belirtilen değerlendirmeye alınacak belgeler 1 Ocak 2019 tarihi ile yazılı sınav başvuru tarihinin son günü olan 13 Nisan 2023 tarihleri arasında verilmiş olanlarla sınırlı tutulacak olup, aynı puan kriterinden bir belgenin konulması yeterli olacaktır.

Hizmet süresi puan hesaplamasında ise son tarih olarak sözlü sınav başvuru tarihinin son günü olan 8 Ağustos 2023 tarihi esas alınacaktır.

4- Sözlü sınavlar 4-8 Eylül tarihlerinde yapılacak olup, sınav günlerine iliskin ayrıca bilgi verilecektir. Sözlü sınav günü mazereti bulunan ve farklı bir günde sınava girme talebinde bulunanların başvuruları, Bakanlıgımızca ilan edilen sözlü sınav takvimi içinde "Sözlü Sınav Komisyonu" tarafından değerlendirilerek adaylara bilgi verilecektir.

5- EK-1 değerlendirme formu üzerinden puan getirecek belgelerinin titizlikle incelenerek (ödül, ceza, onay, vb.) MEBBIS sistemine eksiksiz işlenmesi, (Yönetici görevlendirme basvurusu yapan adaylar için bakanlık, valilik ve kaymakamlık tarafından verilen belgeler kabul edilecektir.) söz konusu belgelerin; EK-1 Yönetici Değerlendirme Formları ile birlikte her aday için ayrı ayrı dosya halinde taranarak değerlendirme komisyonunun değerlendirme süresinin kısıtlı olması nedeniyle en kısa sürede DYS üzerinden gönderilmesi, asıllarının veya onaylı örneklerinin ise kurumlarında muhafaza edilerek gerek görülmesi ve "İl Degerlendirme Komisyonu" tarafından istenilmesi durumunda elden Müdürlügümüz atama birimine teslim edilmesi gerekmektedir.

Tem

Haz

Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve Ödül Verilmesine dair yönergede değişiklik yapılmıştır. 

Haz

Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında 2007 yılında imzalanan VerGİBilir Protokolü gereğince vergi algısının olumlu yönde güçlendirilmesi, toplumsal bir davranış biçimi olarak vergi bilincinin içselleştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Vergi Haftası ve devamında ilkokul 3.ve 4.sınıf ile ortaokul öğrencilerine yönelik vergi bilinci geliştirme eğitimlerinin verilmeye devam edilmektedir.

Bu kapsamda hazırlanan yeni animasyonlarla geliştirilen http://f.eba.gov.tr/gib/ adresindeki içeriklerin 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar okullarda gösteriminin sağlanacaktır.

Haz

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile TEMA Vakfı arasında, başta toprak ve su olmak üzere tüm doğal varlıkları koruma, çevre ve tükenebilir varlıkların bilinçli kullanılması konularında edinilen bilgilerin hayata geçirilmesini sağlama ve ekolojik okuryazarlık bilincinin arttırılması amacıyla 81 ilde okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda bulunan gönüllü öğretmenlerce çalışmanın yürütüldüğü bildirilmektedir.

Söz konusu iş birliği anlaşması gereğince çocukların mevsimler ve iklim hakkında bilgi edinmelerini, insan etkisi ile oluşan hava sıcaklığındaki artışın canlılarda ve doğada neden olduğu değişim ile iklim değişikliğine karşı günlük hayatta alınabilecek önlemler konusunda farkındalık geliştirmelerini amaçlayan İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi kapsamında İklim Tema Eğitim Portalı (https://iklimtema.org/) tasarlanarak öğretmenlerin erişimine açılmıştır.

Haz

Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin 19 - 23 Haziran 2023 tarihleri arasında yapacakları mesleki çalışmaları ÖBA üzerinden uzaktan eğitim olarak yapılacaktır.

Öğretmenlerimiz, 19 - 23 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak mesleki çalışma kapsamında ÖBA (oba.gov.tr) üzerinden açılacak eğitimlerden daha önce almadıkları en az bir eğitimi 27 Haziran 2023 günü saat 23.59'a kadar tamamlamaları durumunda Haziran 2023 dönemi mesleki çalışmalarını yapmış sayılacaklardır.

May

Milli Eğitim Bakanlığımızın bilimsel danışma ve inceleme organı olan Başkanlığımız; misyonu ve vizyonu doğrultusunda evrensel değer ve standartları göz önünde bulundurarak, kalite, eşitlik ve etkililik ilkeleri ile millî ve toplumsal değerlere dayalı bir eğitim sistemi oluşturmak amacıyla eğitim sistemini, eğitim ve öğretim plan ve programlarını, ders kitabı ve diğer öğretim materyallerini paydaşlarıyla dayanışma içinde gerekli araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile sürekli iyileştirmeyi esas alan bir yönetim anlayışını benimsemiştir.

Bu kapsamda Başkanlığımızca "Türkiye'de Ders Kitaplarının Tarihi" isimli eser hazırlanmıştır.

May

"Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları Eğitimi", Milli Eğitim Bakanlığımızın 2022 Yılı Hizmet İçi Eğitim Planı gereğince 17 Ocak 2022 tarihinden beri İçişleri  e-Akademi üzerinden verilmekte olup eğitim, kamusal ve toplumsal yaşamdaki etkinliklerde ve törenlerde, resmi ilişkilerde ve görüşmelerde, yazışmalarda ve toplantılarda, kabul ve ziyaretlerde, davetlerde yöntem ve biçim yönünden, uyulması ve uygulanması gereken kurallar konusunda personelin yetkinliklerini artırmak üzere katkı sağlamaktadır.     Söz konusu eğitim, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar erişime açık kalacaktır.

May

27.12.2022 tarihinde imzalanan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Arasında "Eğitsel Kültür-sanat Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Yönelik" İşbirliği Protokolü kapsamında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi Medya ve Din Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde Bakanlığımıza bağlı Türkiye geneli resmî/özel okul ve kurumlarda görev yapmakta olan öğretmenlere yönelik “Asım’ın Nesli Film Festivali” gerçekleştirilmesi planlandığı bildirilmiştir.

Söz konusu etkinliğin; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Millî Eğitim Temel Kanunu ile Türk Millî Eğitiminin genel amaçlarına uygun olarak, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na, Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesinin 5 inci maddesinin on birinci fıkrası hükümlerine ve yürürlükteki diğer tüm düzenlemelerde belirtilen hüküm, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, denetimleri ilgili okul, ilçe / il millî eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecektir.

May

Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarda sağlıklı beslenme alışkanlığı, gıda güvenliği, gıda güvenirliği ve gıda kalitesi konularında farkındalığı artırmak, uluslararası standart ve şartlara uygunluğu sağlamak, güvenilir ve kaliteli gıdanın servis edildiği ortamları geliştirmek, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amacı ile "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı" "Sağlıklı Beslenme" ve "Fiziksel Aktivite" olmak üzere iki ana başlıkta yürütülmektedir.

Program kapsamında öğrenci, veli ve öğretmenlerimizde; sağlıklı beslenme kültürü oluşmasını sağlamak, öğrencilerimizi ve velilerimizi gıda okuryazarlığı konusunda bilinçlendirmek, okullarda öğrencilerimizi geleneksel tatlarla buluşturmak, gıda israfına yönelik bilinçlendirme sağlamak, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve fiziksel aktiviteye teşvik etmek amaçlanmaktadır.

Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde öğrencilerimize servis edilen yiyeceklerin, öğrencilerimizin fiziksel gelişimlerine ve öğrenme süreçlerinde etkisi olduğu bilinmektedir.

Bu kapsamda okul ve kurumlarda, gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konularında farkındalık geliştirme hedeflenmektedir.

Bu doğrultuda oluşturulan "Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı" kapsamında gerekli bilgilendirme dokumanları ile program detayları, görsel içerikler ve okullarımızda yürütülecek çalışmalar hakkında detaylı bilgiler https://sagliklibesleniyorum.meb.gov.tr adresinde paylaşılmaktadır. 

May

Milli Eğitim Bakanlığımızca yürütülen 81 Çalıkuşu e-Dergi çalışması kapsamında; Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen eğitim içeriklerinin yer aldığı "81 Çalıkuşu Yozgat e-Dergi" 2023-Mayıs sayısı yayımlanmıştır.

May

Bakanlığımız ERASMUS projeleri kapsamında; EDUSIMSTEAM projesi ile gerçek yaşam problemlerine çözüm bulmak üzere hazırlanan STEAM senaryolarını simülasyon ortamında uygulamak amacıyla SimuLearn platformu oluşturulmuştur.

https://simulearn.eba.gov.tr sitesi üzerinden öğretmen ve öğrencilere yönelik simülatörler ile öğrencilerimize 21. yy becerileri kazandırılması hedeflenmektedir. Öğretmenlerimiz için gerekli STEAM metaryali ise Bakanlığımızın simulearn.eba.gov.tr web sitesi üzerinde simulasyon ortamında hazırlanmış ve öğretmenlerimize sunulmuştur.

EDUSIMSTEAM projesi kapsamında;

STEM konusunda ilgili öğretmenlerimizin Bakanlığımızın edusimsteam.eba.gov.tr adresinde bulunan proje hedef, faaliyet ve çıktılarını incelemeleri, simulearn.eba.gov.tr adresine kayıt olmaları gerekmektedir.

Kayıt yapan öğretmenlerin kayıtları okul web siteleri incelenerek günlük onaylanmaktadır. Ayrıca mail atılmamaktadır. Kayıt oldukları günün bir sonraki gününde sisteme giriş yapılabilmektedir. Ayrıca daha önce orta ölçekli proje kapsamında kayıt yaptıran öğretmenlerimiz artık öğrencilerini de simulearn.eba.gov.tr adresine kayıt yaptıracaklardır.

Her öğretmenimizden en az 25 öğrenci kayıt etmeleri beklenmektedir.

Bakanlığımızın simulearn.eba.gov.tr adresi üzerinde ERASMUS+ desteği ile hazırlamış olduğu sistem alt yapısı öğretmenler ve öğrencilerimize açıktır.

May

Bakanlığımıza bağlı ilkokul ve ortaokullarda uygulanan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 01.11.2021 tarihli ve 44 sayılı Kurul Kararı ile kabul edilen İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesinin zorunlu dersler bölümünde yer alan Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi derslerinin öğretim programlarında değişiklik yapılmıştır.

Talim ve Terbiye Kurulunun 26.04.2023 tarihli ve 14 sayılı Kurul Kararı Ek'i "İlkokul Hayat Bilgisi Dersi (1, 2 ve 3. Sınıflar) Öğretim Programı" ve Talim ve Terbiye Kurulunun 26.04.2023 tarihli ve 15 sayılı Kurul Kararı Ek'i "İlkokul (4. Sınıf), Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu (5-7. Sınıflar) Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı" Kurul Kararlarıyla kabul edilmiş ve 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere Bakanlığımızın web sayfasında (https://mufredat.meb.gov.tr) yayınlanmıştır. 

May

Milli Eğitim Bakanlığımızın seçkin dil uzmanları tarafından geliştirilen DİYALEKT ve DİYALEKT KIDS, her yaş ve seviyedeki kullanıcıların İngilizce öğrenme süreçlerini eğlenceli bir şekilde kolaylaştırmak üzere tasarlanmış web ve mobil tabanlı bir yabancı dil öğrenme platformudur.

Başlangıç seviyesinden ileri seviyelere kadar İngilizce öğrenimini ücretsiz bir şekilde sağlayan DİYALEKT ve DİYALEKT KIDS’e tüm vatandaşlarımız EBA ya da e-Devlet şifresiyle erişebilmektedir.