T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / ŞEFAATLİ - Atatürk İlkokulu

Bulaşıcı hastalıklara karşı alınacak önlemler

Toplu yaşam alanları, özellikle çocuk sağlığı açısından; okullar, kreşler ve öğrenci yurtları bulaşıcı hastalıkların yayılımı bakımından yüksek riske sahip yerlerdir. Gıda ve suyla bulaşan hastalıklar, nezle ve grip gibi solunum yolu hastalıkları, zoonotik ve vektörlerle bulaşan hastalıklar en sık karşılaşılan okul sağlığı sorunları olmakla birlikte, kötü hijyen koşulları, alt yapı sorunları, kapalı alanlarda artış, çevre ve iklim koşullarındaki olumsuzluklar da eklendiğinde okul, pansiyon ve kreşlerde salgınlar ve çeşitli bulaşıcı hastalıkların hızla yayılımı söz konusu olmaktadır.

Solunum yolu ile bulaş sonucu kişide; nezle, grip, verem, kabakulak, kızamık, difteri, suçiçeği, kızıl, boğmaca, el ayak ağız hastalığı gibi bulaşıcı hastalıklar ile bronşit ve zatürre gibi hastalıklar da görülebilmektedir.

Bulaşıcı hastalığı bulunan çocukların diğer çocuklar ile temas etmeleri engellenmelidir.

Kişisel hijyen kurallarına önem verilmeli ve el hijyeni sağlanmalıdır.

Hastalıkları önlemek için çocukların kişisel hijyen koşullarını yerine getirmelerinin sağlanması, hastaların saptanarak birinci basamak sağlık kuruluşları olan aile hekimlerine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Bulaşıcı hastalıktan şüphelenilmesi halinde;

a) Bulaşıcı hastalığı olan çocukların, bulaştırıcı oldukları dönemde okula getirilmemesi konusunda veliler bilgilendirilmelidir.

b) Okulda bulaşıcı hastalığı farkedilen çocuğa yakın olanlar, hastalık belirtileri yönünden takip edilmelidir.

c) Personelde bulaşıcı hastalık bulguları ortaya çıktığında okul idaresine bildirmeli ve çalışmasına ancak bir hekim değerlendirmesi sonucunda karar verilmelidir.

ç) Okul, yurt ve kreşlerde salgından şüphelenilmesi halinde ya da okulda belli bir sınıfta/sınıflarda aynı anda birden fazla çocukta hastalık olduğunda, okul yönetimi tarafından İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü (İSGB/İSGBR) ve İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne eş zamanlı bildirim yapılmalıdır.

Olası etkene göre alınacak önlemler İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin önerileri doğrultusunda iş birliği içinde uygulanmalıdır. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.09.2023 - Güncelleme: 19.09.2023 22:10 - Görüntülenme: 69
Kaynak: Şefaatli MEM
  Beğen | 0  kişi beğendi